tiistai 29. toukokuuta 2012

Golden Circle ja muuta mukavaa

Golden Circle on varmasti yksi tunnetuimpia ja yleisimpiä turistireittejä Islannissa, ja siltä se kyllä hieman tuntuikin. Jos nuo nähtävyydet olisi nähnyt juuri Islantiin tultua, olisi ne varmasti olleet vaikuttavampia. Nyt turisteja täynnä oleva vesiputouksen katselutasanne (plus noin 20 kpl luokkaretkellä olevia kuukkiluokkalaisia) ja Geysir-kahvilat tuntuivat pitkälti ärsyttäviltä. Itseänihän en laskenut turistiksi. :D

Jos Reykjavikiin tulee lomalle niin Golden Circlellä näkee paljon lyhyessä ajassa, sillä välimatkat eivät ole pitkiä ja monet turistifirmat tekevät monenlaisia reittejä siellä. Me vuokrasimme auton Affordable -autovuokraamosta (nimensä mukaan edullinen käytettyjen autojen vuokraamo) ja päätimme käydä ajelemassa lisäksi hieman etelämpänä, ja katsomassa erityisesti siellä sijaitsevaa hylättyä uimalaa ja kahta vesiputousta.

Ensimmäisenä etappina oli Pingvellirin (Þingvellir) kansallispuisto, joka sijaitsi järven ympärillä, jotenkin meillä ei ollut innostusta tutkia paikkoja enempää, ajelimme autolla järven viertä ja löysimme yhden vesiputouksen, Öxararfossin.
Þingvallavatn, eli Islannin isoin järvi
Öxararfoss

Pienet vesiputoukset on mukavia,
kun niiden lähelle pääsee kiipeilemään ja tutkailemaan
(kuvan ottanut Ville) 
Reittimme vei seuraavaksi Geysireille, jossa itse isoin Geysir ei toiminut, mutta vieressä oleva Strokkur räjähteli noin viiden minuutin välein. Paikka parveili turisteja kamerat välkkyen. Oli kyllä silti ihan hienoa nähdä oikea geysir ja ensimmäisen kerran sellaisen räjähtäessä vähän säikähdin.

Strokkurin purkaus
Ja sama hieman kauempaa
Kolmas osa Golden circleä oli Gullfoss, yksi Islannin isoimpia vesiputouksia.

On se aika iso
Sellainen oli minun kokemukseni Golden circlestä, no olihan se nähtävä. Seuraavaksi automme kurvasi etelään, jossa nähtävänä oli kaksi vesiputousta, Seljalandsfoss ja Skogafoss, joista ensimmäinen muodostui yhdeksi kivoimmaksi vesiputoukseksi Islannissa (laskeskelin, että näin Islannissa seitsemän vesiputousta, eli vertailuvaraa on jonkinverran).

Seljalandsfossista tekee upean se,
että sen taakse pääsee kävelemään (lähes kastumatta)
Päivi putouksen takana
Putouksen viereen muodostui sateenkaari

Lähes joka autoreissulla on päästävä uimaan, ja ystävällinen autovuokrafirman mies James neuvoi meille reitin hylättyyn Seljavallalaug -uimalaan (wikipedia kertoi, että uimala kuitenkin puhdistetaan kerran kesässä). Uimala sijaitsi noiden kahden vesiputouksen välimaastossa.
Uimala oli rakennettu vuonna 1923 
Vesi vaihtui altaassa yhä
Paikasta löytyi jopa uimakopit (hyvin hiekkaiset kylläkin)
Viimeinen stoppi pitkällä päiväreissullamme oli Skogafoss, hyvin peikkomainen vesiputous.

Skogafoss on 63 metriä korkea
Puolesta välistä löytyi tasanne, jossa peikon profiili tuijottelee vesiputousta
Skogafossin päälle pääsi myös kävelemään
Tuntuu hieman haikealta katsella näitä kuvia Suomessa. Milloin tuonne pääsee takaisin/minne retkelle lähdetään seuraavaksi? Ehkä sitä voisi retkeillä Suomessakin, vaikka täällä ei miljoonia vesiputouksia olekaan. Lupaan vielä kuitenkin kirjoittaa jonkinlaiset päätös-sanat tälle blogille, mutta nyt voin sanoa jo, että oli mukavaa kirjoitella ja kiitos mielenkiinnosta. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti